Nordhus – et nyt hjem for unge kulturskabere

I 2024 åbner der et nyt kulturhus i Nordhavn i København, der vil give unge kulturskabere et hjem, hvor de både kan slå rødder og skabe fællesskaber samtidig med, at de driver kulturhuset og skaber kulturoplevelser. Vi har taget en snak med stifter og direktør af huset, Felicia Nørgaard, om konceptet og udviklingen af Nordhavns nye kulturhus.

FOTO: MARTIN SØBY

Nordhus startede med en vision om at skabe en platform for unge aspirerende kulturskabere ved at give dem rummet og kompetencerne til at udføre deres ideer. Inspireret af andre kulturhuse som Absalons Folkehus, den klassiske højskolemodel, samt almene kollegier bliver huset en blanding af de tre og søger at skabe en grobund for unge mennesker, der igennem Nordhus’ kompetenceforløb både vil skabe et kulturelt netværk i København, samt lære at stå på egne ben i den ”nye” voksne verden.

 

Bag huset står Felicia Nørgaard og hendes mand Rasmus Nørgaard, der startede udviklingen af huset med et ønske om at kombinere deres interesser gennem et fælles projekt med fokus på byudvikling, samt at give unge mennesker et sted og en platform til at realisere deres idéer og skabe sammen med andre og lave rum for fællesskab i lokalområdet. Huset er udarbejdet i samarbejde med Nordhus’ ungepanel, der løbende er kommet med holdninger og input til, hvordan Nordhus kan blive det bedste sted for kulturskaberne.

Nordhusmodellen – en ny måde at drive kulturhus

Nordhusmodellen skiller sig ud fra andre kulturhuse ved at være en samlet[pakke, der består af bolig, kompetenceforløb, læring og job, dvs. at de unge kulturskabere både driver og bor i huset. Modellen fungerer ved at ca. 30 unge mennesker i 12 måneder bor, drifter og udvikler huset 30 timer om ugen, hvilket giver dem en løn de bl.a. kan bruge til at betale huslejen i Nordhus.

 

”Det tredje ben i modellen, er så at de unge kulturskabere deltager i vores kompetenceprogram for kultur og iværksætteri, som vi laver med eksterne samarbejdspartnere, der vil bringe deres ekspertise fra branchen til de unge. Modellen kombinerer altså bolig, arbejde og læring for de unge.”

 

Unge mennesker, der er interesseret i at blive en del af Nordhus, har mulighed for at ansøge om en plads i løbet af februar 2024. Felicia ønsker en bred sammensætning af de 30 unge, der kommer til Nordhus, med variation i baggrund, alder, køn og geografi.

 

”Det er ikke så vigtigt, hvad det er for nogle uddannelser, du har eller ikke har. Men mere hvad det egentlig er, du tænker, Nordhus kan gøre for dig. Hvad vil du gerne have ud af det? Og hvad tænker du, at du selv kan bidrage med? Overordnet ser vi diversitet som en styrke og tror, at forskellighederne vil gavne fællesskabet.”

 

På den anden side af de 12 måneder håber Felicia, at de unge har udviklet sig personligt relationelt og kompetencemæssigt.

”Vi har valgt at gøre det på den her måde, fordi vi tror, at det er vigtigt i forhold til faktisk at skabe et fundament for sig selv. Og derfor rummer Nordhus alt det, der gør, at de unge kulturskabere kan gøre det.”

Vores fokus på vækst er at vækste unges lyst, mod og mulighed for at skabe et stærkt ståsted for dem selv, og måske betyder det at lette foden fra speederen. Måske endda træde lidt på bremsen for at nyde udsigten og blive inspireret og prøve idéer og ønsker af på vejen - sammen med andre.

Den brede bæredygtighed som udgangspunkt

Nordhus vil arbejde ud fra et udgangspunkt i såvel planetær, økonomisk, men især social bæredygtighed, hvor hovedfokus i arrangementerne i huset vil være musik og mad, dog med en åbenhed overfor andre emner og interesser.

 

”Vi har et særligt fokus på musik og mad som centrale elementer, fordi det er to ting, der særligt kan samle os som mennesker – unge som ældre og lokalt som globalt. Vores ønske er at skabe fællesskaber omkring mad og musik samt skabe læring indenfor disse områder.”

 

En kendsgerning, de fleste selvejende kulturhuse kan nikke genkendende til, er den økonomiske bæredygtighed. Dette gælder også for Nordhus, hvor bundlinjen altså skal være nul, men helst i plus, så huset har økonomiske midler til at udvikle sig. Planetær bæredygtighed vil indarbejdes i huset ved at gøre de unge kulturskabere til bevidste forbrugere og overveje f.eks. valg af råvarer og madagenda. Den sociale bæredygtighed er dog deres hovedfokus.

 

”Det vi specielt ønsker, at de unge tager med videre fra Nordhus, er at kunne skabe et professionelt liv, som de gerne vil have det. Og være det for andre, de gerne vil være. Samtidig vil også gerne skabe en socioøkonomisk opmærksomhed hos de unge, der ikke nødvendigvis har fået det med hjemmefra. Så de altså ikke står og lever af havregryn i slutningen af måneden, men både socialt og økonomisk kommer ud på stabile fødder uanset baggrund.”

FOTO: MARTIN SØBY

Et åndehul i vækstsamfundet

Vækst, fremskridt og accelerationssamfundet er ord de fleste unge kender til eller har direkte erfaring med. De fleste unge trives heldigvis, men mistrivsel er desværre også i vækst, et faktum Nordhus både er opmærksom på og gerne vil tage skridt imod.

 

”Vores fokus på vækst er at vækste unges lyst, mod og mulighed for at skabe et stærkt ståsted for dem selv, og måske betyder det at lette foden fra speederen. Måske endda træde lidt på bremsen for at nyde udsigten og blive inspireret og prøve idéer og ønsker af på vejen - sammen med andre.”

 

Nordhus åbner dørene i en del af København i rivende udvikling, men dog ikke med det samme store kulturliv, som man bl.a. finder på Vesterbro, i Indre by, og på Nørrebro. Det skaber dog en unik mulighed for Nordhus, der kan være med til at sætte deres præg på det kommende kulturliv i Nordhavn.

 

”Vi tror, der er et uforløst potentiale på Østerbro og nu i Nordhavn, som vi vil se blomstre over de kommende årtier. Kultur og mødesteder er vigtige for at bringe os sammen, skabe fællesskab og tilhørsforhold, og vi vil gerne bidrage til at skabe den form for liv i Nordhavn og på Østerbro.”

 

I den spæde start af et nyt kulturhus, er der mange drømme og tanker for huset. For Felicia Nørgaard er der især et håb om, at de med Nordhus-modellen har fundet den rigtige model til at kunne kombinere kulturverdenen med ung skaberkraft og -trang på en menneskelig og økonomisk bæredygtig måde for alle parter.

 

”På den måde vil vi kunne skalere Nordhus til flere lokationer sammen med mange flere unge kulturskabere og give muligheden til endnu flere unge.”

 

Om Nordhus

  • Nordhus er skabt af ægteparret Felicia og Rasmus Nørgaard. Rasmus har en baggrund indenfor ejendomsudvikling og Felicia har en lang karriere indenfor HR og ledelsesudvikling.

  • Nordhus er et selvejende kulturhus, og det økonomiske grundlag for huset er en erhvervsdrivende fond etableret med private midler.Med over 400 kvadratmeter fleksibel stueetage, 150 kvadratmeter på mezzaninen og 150 kvadratmeter kælder, vil der bl.a. være plads til et stort spisehus og en scene, samt rum til events og workshops, kreative værksteder og et podcaststudie.

    Huset vil både henvende sig til naboerne i Nordhavn samt resten af København og omegn med aspirationer om en målgruppe, der favner bredt.

    Nordhus slår dørene op i 2024

Kender du en ung (aspirerende) kulturskaber mellem 18 og 25, der kunne tænke sig at bo og være med til at drive Nordhus? Så kan de fra februar ansøge om at blive en del af Nordhus med indflytning i 2024. Følg med på Nordhus.dk

Forrige
Forrige

Kulturhuset Skanderborg – et hus med frivillighed som eksistensgrundlag

Næste
Næste

Godsbanen — Et mødested for mangfoldighed og fællesskab