Kulturhuset Skanderborg – et hus med frivillighed som eksistensgrundlag

Kulturhuset Skanderborg er et af de kulturhuse i Danmark med flest frivillige. Omtrent 200 personer er i dag tilknyttet huset, hvor de hjælper med alt fra stoleopsætning, og billetsalg til at arrangere arrangementer i huset, og finde på nye koncepter. Vi har snakket med formand i bestyrelsen og frivillig i huset Dorthe Hindborg, om hvordan man skaber en god kultur for de frivillige, samt hvordan man som kulturhus kan blive attraktiv for frivillige.

 

Dorthe Hindborg har boet i Skaberborg i 20 år, derfor føltes det naturligt for hende at blive frivillig i Kulturhuset Skanderborg, der så mange gange tidligere har budt hende og resten af byen indenfor til hyggelige stunder. Med 350.000 besøgende om året, et bibliotek, en café, en biograf, samt arrangementer der bl.a. inkluderer koncerter, foredrag, comedy og brætspilsaftner er huset blevet et knudepunkt for Skanderborgs beboere, og uden de mange frivillige ville huset ikke kunne eksistere.

 

FOTO: KULTURHUSET SKANDERBORG

 

Et hus der værner om frivillighed

I Kulturhuset Skanderborg kommer langt de fleste frivillige til ved selv at opsøge huset, i så stor grad at huset har en frivilligventeliste. Det er et luksusproblem, der også kaster lys på en kultur i huset, der værner om de frivillige. Ifølge Dorthe er der flere grunde til at de frivillige strømmer ind i huset.

 

”Jeg tror, at en stor del af det er, at man har stor selvbestemmelse i huset. Vi har 16-17 forskellige grupper med forskellige ansvarsområder. Og grupperne har ret meget selvbestemmelse i forhold til det område, de er inde for. Og det tror jeg betyder meget.”

 

Udover selvbestemmelse, fremhæver Dorthe fællesskabet, de frivillige skaber sammen, som er det, der både drager hende samt de andre frivillige tilbage til huset igen og igen.

 

”Fællesskaberne betyder også rigtig meget. Både dem grupperne selv skaber, men også på tværs af grupper. Vi holder f.eks. en virkelig sjov fest en gang om året, samt andre arrangementer for de frivillige, både for at vise taknemmelighed, men også for at facilitere de her fællesskaber på tværs af grupperne. Og så betyder det at gøre noget for andre brugere af huset selvfølgelig også rigtig meget.”

 
Det er en kultur, der både skal kunne anerkende, men også anerkende når vi ikke er enige. Hvis der f.eks. er et ønske fra en gruppe om noget nyt teknisk udstyr til huset, og vi tænker, det er der ikke behov for, så at kunne kommunikere det tilbage med respekt og værdighed, samt hele tiden huske på, at vi jo arbejder for det samme mål, det er super vigtigt.
 

Et trygt miljø med plads til frivillighed på alle niveauer

I et hus med så mange frivillige med forskellige ansvarsområder og arbejdsbyrder, er der mange menneskers ønsker for huset, samt følelser omkring deres arbejde, at holde styr på. Huset har dog skabt en god kultur for klar kommunikation, der gavner båder de frivillige og de ansatte i huset.

 

”Vi prøver altid at have have kontakt og også deltage i grupperne. Men vi har jo en daglig leder i huset Linda Taanquist, som især har kontakt med de frivillige. Hun kender temperaturen, og ved hvor vi evt. skal lægge et ekstra fokus i perioder, men generelt er vi velsignede med frivillige, der er meget gode til at kommunikere.”

 

Huset har dermed skabt en kultur, hvor det er trygt og tilladt at tale højt om både problemer og ønsker, men også en kultur der skal vedligeholdes. Dorthe og de andre i bestyrelsen deltager desuden også i de frivilliges arrangementer, når det giver mening. For dem er det vigtigt at vise interesse i, hvad der bliver lavet i huset, og anerkende de frivilliges arbejde.

 

”Det er en kultur, der både skal kunne anerkende, men også anerkende når vi ikke er enige. Hvis der f.eks. er et ønske fra en gruppe om noget nyt teknisk udstyr til huset, og vi tænker, det er der ikke behov for, så at kunne kommunikere det tilbage med respekt og værdighed, samt hele tiden huske på, at vi jo arbejder for det samme mål, det er super vigtigt.”

 

FOTO: KULTURHUSET SKANDERBORG

 

Hvordan bliver man et attraktivt hus for frivillige?

At være frivillig i Kulturhuset Skanderborg kan næsten lyde som en identitetsmarkør, og for de fleste med fuldtidsarbejde og familie, er der måske ikke mange timer tilbage i døgnet, men dem er der også plads til i huset.

 

”Det er meget forskelligt, hvor meget tid folk lægger i huset. Kigger vi f.eks. på biografen, er der mange, der f.eks. har to til tre vagter om måneden, og har det fint med det. Og er på et hold, som de holder rigtig meget af at være sammen med, og så deltager de måske også til frivilligfesten.”

 

Dorthe har selv arbejde ved siden af hendes frivillig rolle i kulturhuset, hvor både fleksible arbejdstider, samt muligheden for at tage fri, gør det muligt for hende at være bestyrelsesformand i huset.

 

”Jeg arbejder i en daginstitution nu. Så de skiftende arbejdstider er en stor hjælp. Så lægger jeg møderne, sådan så jeg kan være med til det. Og ellers så tager jeg fri.

 

De ansatte i huset er dog ikke i tvivl om, at interessen i huset nærmest kan stoppe fra i morgen, og derfor skal de hele tiden være et godt sted at være frivillig.

 

”Der er masser af andre steder, man kan være frivillig. Så det betyder, at vi ikke bare kan sætte os ned og tænke, at det hele skal nok gå. Vi er nødt til hele tiden, at være relevante og værdifulde for de frivillige.”

 

For at holde sig relevante afholder de ansatte bl.a. møder med frivilliggrupperne, samtidig har lederne af frivilliggrupperne også kontakt til bestyrelsen. Husets historie som et godt sted for frivillige er desuden også en stor faktor i at bringe nye til.

 

”Vi er meget opmærksomme på at det lynhurtigt kan gå den anden vej. Så det er ret vigtigt at have fingeren på pulsen hele tiden.”

 

FOTO: KULTURHUSET SKANDERBORG

Næste
Næste

Nordhus – et nyt hjem for unge kulturskabere